Olejek CBD- zastosowanie zewnętrzne


  • CBD to substancja o silnych właściwościach przeciwzapalnych, łagodzących, normalizuje wydzielanie sebum.
    Olejek CBD można stosować bezpośrednio na skórę lub jako dodatek do ulubionego kremu.
    Polecany jest szczególnie osobom walczącym z trądzikiem. CBD sprawdza się przy niwelowaniu efektów ubocznych takich jak sucha i podrażniona skóra, które powstają podczas kuracji farmakologicznej.
  • CBD ma właściwości przeciwutleniające, a więc może być pomocne przy zwalczaniu oznak starzenia się skóry.

Olej konopny, olejek CBD, a może ”olej CBD”- o co w tym wszystkim chodzi?

Przy wyborze kosmetyków warto jest upewnić się czy zawierają one olej konopny czy olejek CBD (a może jedno i drugie).
Hasło ”CBD’’ stało się ostatnimi czasy bardzo popularne i chwytliwe.
Na blogach kosmetycznych, w artykułach prasowych, a nawet na drogeryjnych półkach znajdziemy opisy kosmetyków, które w swoim składzie zawierają ”olej CBD”.
Kosmetyki te są w dużej mierze wytwarzane na bazie oleju konopnego- hemp, wytłoczonego z nasion konopi.

Olej konopny hemp vs. olejek CBD

  • Olej konopny (hemp) to olej tłoczony z nasion konopi, czasami nazywany ”olejem CBD” lub olejem konopnym.
    Jest to olej o zastosowaniu spożywczym i kosmetycznym.
    Jest stosunkowo tani, bardzo zdrowy i często stanowi bazę konopnych kosmetyków: kremów, balsamów, mydeł.
    Olej konopny może zawierać małe ilości CBD ponieważ ten kannabinoid występuje w całej roślinie, w tym w nasionach.
    Nazywanie go ”olejem CBD” może i jest uzasadnione, jednak powoduje spore zamieszanie, ponieważ użytkownicy kosmetyków mylą go z olejkiem CBD.
  • Olejek CBD to substancja powstająca w  laboratoryjnych warunkach przy pomocy zaawansowanej aparatury.
    Olejek CBD jest dość drogi, ponieważ proces ekstrakcji CBD z kwiatostanów konopi jest skomplikowany.
    Substancja, która powstaje po ekstrakcji zawiera wysokie stężenie kannabinoidów. W zależności od potrzeb, miesza się ją z nośnikiem, w różnych stężeniach.
    Czysty olejek CBD jest bardzo gęstą i skondensowaną mazią. Rozpuszcza się go w różnych nośnikach (innych olejach, w tym oleju konopnym- hemp) po to by jego codzienne użycie było możliwe.
    Olejek CBD można stosować bezpośrednio na skórę. Można nim wzbogacać swoje ulubione kremy, w tym kremy stworzone na bazie oleju konopnego.
    Producenci kosmetyków również dodają taki olejek do swoich produktów.